PRODUKCJA LAKTOZY - WIRÓWKI SEPARACYJNE I DEKANTACYJNE W MLECZARSTWIE
Ważnym produktem ubocznym przerobu mleka krowiego jest laktoza, nazywana również cukrem mlecznym lub cukrem mlekowym. Laktoza jest produkowana w wymieniu krowy. Pod względem chemicznym laktoza należy do disacharydów i składa się z cząsteczek galaktozy i glukozy. Laktoza cieszy się dużym popytem w różnych gałęziach przemysłu. Jest ona stosowany np. jako substancja pomocnicza i wypełniająca w środków spożywczych lub jako środek wiążący tłuszcze w przemyśle piekarniczym. W przemyśle farmaceutycznym laktoza służy jako środek wypełniający, pomocniczy, wiążący i adsorbujący, a także do powlekania tabletek. Wirówki separacyjne zapewniają wydajne wytwarzanie laktozy poprzez koncentrację, krystalizację i mycie w ekonomiczny i niezawodny sposób.
W pierwszym etapie serwatka jest oczyszczana przez serowarnię.
W drugim kroku śmietanka jest oddzielana za pomocą wirówki separacyjnej.
Tradycyjnie produktem wyjściowym do produkcji laktozy jest serwatka słodka lub kwaśna, głównie w postaci permeatu mleka. Zaletą permeatu jest to, że białka serwatki zostały już usunięte, co upraszcza proces i zwiększa wydajność. Czystość surowców może być zwiększona poprzez nanofiltrację i defosfatyzacja od wapnia przed etapem odparowania. Wydajność zależy przede wszystkim od zastosowanego materiału wyjściowego, krystalizacji i technologii procesu. Jednak dzięki nanofiltracji, defosfatyzacji od wapnia, jak również elektrodializy i wymianie jonowej, wydajność może być nadal znacznie zwiększona. Zazwyczaj surowiec jest odparowywany do suchej substancji. Następnie koncentrat krystalizuje się w specjalnych zbiornikach krystalizacyjnych. Skrystalizowany koncentrat serwatki jest następnie podawany do pierwszej wirówki dekantacyjnej, który oddziela kryształki laktozy. Po rozcieńczeniu oddzielonej laktozy i zredukowaniu masy suchej, druga wirówka dekantacyjna zwiększa ilość suchej substancji. Woda do mycia jest w tym procesie oddzielana. Wysuszony koncentrat jest następnie rozdrabniany, przesiewany i pakowany w worki.