WIRÓWKI DO PIWA DLA BROWARÓW
Centrimax dostarcza używane i całkowicie odnowione wirówki separacyjne (samoczyszczące) i wirówki dekantacyjne firm GEA Westfalia Separator, Alfa Laval i Flottweg do klarowania piwa dla przemysłu piwowarskiego. W ramach kapitalnego remontu, używane wirówki przemysłowe zostają wyposażone w nowy programowalny sterownik logiczny (PLC), co pozwala bezproblemowe wdrożenie je w proces produkcyjny. Po pomyślnym zakończeniu przeglądu technicznego, wysyłamy wirówki separacyjne i dekantacyjne z gwarancją mechaniczną.
Oprócz wirówek do piwa stosowanych do klarowania piwa młodego lub wstępnego klarowania piwa przed filtracją, od wielu lat powstają również wirówki do klarowania brzeczki gorącej, zimnej i mętnej. Również samooczyszczające się wirówki talerzowe stały się integralną częścią klarowania klarowania piwa pszenicznego.
Natomiast wirówki dekantacyjne i Sedicantery stosowane są do odzyskiwania piwa i brzeczki.
Wirówki dla przemysłu piwowarskiego
Centrimax dostarcza wirówki separacyjne, które zostały poddane kapitalnemu lub bieżącemu remontowi, z gwarancją do stosowania w browarach.
Wirówki talerzowe samoczyszczące mogą być stosowane do oddzielania gorącej brzeczki, która powstaje podczas warzenia piwa. Wirówki talerzowe do klarowania brzeczki gorącej pracują w trybie ciągłym i całkowicie automatycznym, co stanowi dużą zaletę ich zastosowania.
Wirówki talerzowe samoczyszczące są przydatnym uzupełnieniem do klarowania gorącej brzeczki za pomocą kadzi wirowo-osadowej (kadzi wirowej typu Whirlpool). W ten sposób część strumienia może być oddzielana w sposób ciągły i całkowicie automatyczny.
Wirówki talerzowe samoczyszczące mogą być również stosowane do oddzielania cząstek białka od zimnej brzeczki (odbiałczanie).
W celu przewodzenia określonej liczby komórek drożdży z tankofermentora do zbiornika magazynowego, zaleca się umieszczenie w nim samoczyszczącej wirówki talerzowej.
Aby uprościć filtrację końcową, zalecane jest zastosowanie samoczyszczących się wirówek talerzowych.
Równomierne zmętnienie jest szczególnie ważne przy produkcji Hefeweizenbier (piwa pszenicznego niefiltrowanego). Zastosowanie odpowiedniego separatora w połączeniu ze specjalnymi zaworami umożliwia uzyskanie optymalnego wyniku.
W związku z rosnącymi kosztami utylizacji, zastosowanie samoczyszczących się wirówek talerzowych jest dobrym sposobem na wydłużenie żywotności płynu do mycia butelek. W ten sposób można oddzielić najdrobniejsze cząstki stałe i pozostałości etykiet (za pomocą obrotowego sita szczotkowego) od płynu do mycia.
Tutaj znajdują się szczegóły dotyczące poszczególnych separatorów, które można wykorzystać do klarowania piwa.
Wirówki dekantacyjne dla przemysłu piwowarskiego
Centrimax dostarcza wirówki dekantacyjne, które zostały poddane kapitalnemu lub bieżącemu remontowi, z gwarancją do stosowania w browarach.
W celu ekonomizacji i optymalizacji procesu warzenia zaleca się stosowanie wirówki dekantacyjnej do odzyskiwania piwa z osadów. Wirówki dekantacyjne pracują w trybie ciągłym i całkowicie automatycznym, co stanowi dużą zaletę ich zastosowania.
Sedicantery® dla przemysłu piwowarskiego
Centrimax dostarcza Sedicantery®, które zostały poddane kapitalnemu lub bieżącemu remontowi, z gwarancją do stosowania w browarach.
Sedicanter® to specjalna wersja wirówki dekantacyjnej, łącząca w sobie zalety zarówno separatorów (wysokie przyspieszenie odśrodkowe) jak i dekanterów (praca w trybie ciągłym i wysoka zawartość suchej masy w odprowadzanych drożdżach). W celu ekonomizacji i optymalizacji procesu warzenia zaleca się stosowanie Sedicantera® do odzyskiwania piwa z drożdży nadmiarowych i osadów.
Sedicantery® są przydatnym uzupełnieniem do klarowania gorącej brzeczki za pomocą kadzi wirowo-osadowej (kadzi wirowej typu Whirlpool). Pozwala to na ciągłe i w pełni automatyczne usuwanie osadu i zagęszczanie go w celu uniknięcia strat brzeczki.