WIRÓWKI DO OLEJU ROŚLINNEGO I TŁUSZCZU ZWIERZĘCEGO
Niezależnie od tego, czy chodzi o rafinację olejów spożywczych, czy też o przetwarzanie zużytych tłuszczów roślinnych; niezależnie od tego, czy mają być przetwarzane tłuszcze zwierzęce, czy oleje zwierzęce: wirówki separacyjne i dekantacyjne stały się niezbędne w procesach produkcyjnych przemysłu olejowego i tłuszczowego.
Centrimax dostarcza wirówki samooczyszczające i wirówki talerzowe z bębnem stałym bez samooczyszczenia, jak również wirówki dekantacyjne lub Tricantery do oddzielania i klarowania olejów i tłuszczów.
Wirówki, separatory, dekantery i Sedicantery firm GEA Westfalia Separator, Alfa Laval, Flottweg, Sharples itp., które zostały przez nas całkowicie odnowione, charakteryzują się maksymalną niezawodnością. Nowe sterowniki PLC (Siemens S7) dostarczane wraz z wirówkami zapewniają bezproblemową integrację z istniejącymi procesami produkcyjnymi.
Wirówki separacyjne do oleju roślinnego i tłuszczu zwierzęcego
Centrimax dostarcza wirówki separacyjne, które zostały poddane kapitalnemu lub bieżącemu remontowi, z gwarancją do stosowania w przemyśle olejarskim i tłuszczowym.
Oleje, które zawierają znaczną ilość fosfatydów, roślinnych śluzów, związków koloidalnych itp. są zazwyczaj odśluzowane, na przykład w celu zwiększenia trwałości olejów. Stosowane są różne metody odśluzowania, w których stosowane są głównie separatory (wirówki separacyjne).
Odśluzowanie wodne dla hydratowalnych śluzów: Podczas nawadniania fosfatydy stają się nierozpuszczalne w oleju, wytrącają się, a następnie mogą być oddzielane odśrodkowo za pomocą wirówek.
Odśluzowanie kwaśne dla niehydratowalnych śluzów: Mogą one być kondycjonowane do postaci uwodnionej przy użyciu silnych kwasów. Fosfolipidy są niszczone tak, że po zmieszaniu oleju z odpowiednim kwasem i krótkim czasie reakcji można dodać gorącej wody. Śluza jest następnie odśrodkowo oddzielana za pomocą separatora.
Neutralizacja służy usuwaniu wolnych kwasów tłuszczowych. Podczas standardowej neutralizacji wolne kwasy tłuszczowe są przekształcane w mydło sodowe za pomocą ługu sodowego, a następnie odwirowywane przez wirówki.
W celu dalszej optymalizacji jakości oleju, w szczególności w odniesieniu do koloru i smaku, można również przeprowadzić drugą neutralizację (rerafinację). Ma to jednak sens tylko w przypadku niektórych olejów.
Należy wymyć pozostałości mydła z oleju. Po dodaniu gorącej wody, mieszanina jest rozdzielana przez separator na olej czysty i mydło. Mycie może odbywać się w jednym lub dwóch etapach.
Jeśli oleje zawierają woski, stearynę lub inne substancje o wysokiej temperaturze topnienia, które krystalizują się w niskich temperaturach i mogą powodować zachmurzenie oleju, olej jest zazwyczaj poddawany odstearynowaniu. Również do odstearynowania używa się wirówek separacyjnych.
Aby wydłużyć żywotność olejów i tłuszczów, pozostałości stałe oddzielane są za pomocą wirówek talerzowych samoczyszczących.
Podczas transestryfikacji olejów i tłuszczów do celów produkcji biodiesla dochodzi do różnych etapów separacji, które mogą być realizowane za pomocą technologii separacji odśrodkowej. Wirówki separacyjne mogą być stosowane na etapach odśluzowania, estryfikacji wstępnej, estryfikacji, mycia i polerowania.
Po przejściu tłuszczów surowych przez młynek i rurkę topiącą oraz ich wstępnym oczyszczeniu za pomocą wirówki dekantacyjnej, są one rozdzielane za pomocą separatora na wodę klejową, tłuszcz i substancje stałe.
Technologia separacji odśrodkowej jest stosowana w zakładach utylizacyjnych do pozyskiwania tłuszczu zwierzęcego (dla przemysłu chemicznego) i mączki mięsnej. W tym przypadku również wirówki separacyjne przejmują zadanie polerowania uzyskanego tłuszczu.
Żelatyna otrzymywana jest z kości, skóry i skórki wieprzowej przy zastosowaniu technologii oddzielania odśrodkowego. Separatory wykonują odtłuszczanie i klarowanie żelatyny.
Wywary mięsne zawierają tłuszcze, które mogą być oddzielone i ponownie wykorzystane za pomocą wirówek separacyjnych (separatorów).
Świeża krew z antykoagulantem może być rozdzielona na osocze i koncentrat krwi za pomocą specjalnych separatorów. Koncentrat krwi może być dalej przetwarzany na mączkę z krwi. Osocze jest dalej wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Ekstrakcja oleju rybnego i mączki rybnej może być realizowana za pomocą wirówek separacyjnych i dekantacyjnych. Po garze, prasie lub wirówce dekantacyjnej, separatory przejmują zadanie 2-stopniowego odolejania wody z prasy lub, w przypadku zastosowania wirówek dekantacyjnych 3-fazowych, zadanie polerowania oleju.
Po rozdrobnieniu, enzymatycznym rozpadzie i oddzieleniu za pomocą 3-fazowych wirówek dekantacyjnych na fazę stałą, olejową i wodną, faza olejowa i faza zawierająca białka są polerowane w separatorach.
Po rozdrobnieniu, enzymatycznym rozpadzie i oddzieleniu za pomocą 3-fazowych wirówek dekantacyjnych na fazę stałą, tłuszczową i wodną, faza tłuszczowa i faza zawierająca białka są polerowane w separatorach.
Usuwanie pozostałości skorupek, chalazy itp. jest integralną częścią przetwarzania jaj na materiały pomocnicze w przemyśle spożywczym. Można to osiągnąć w doskonały sposób za pomocą specjalnych klaryfikatorów.
Wirówki dekantacyjne do oleju i tłuszczu
Centrimax dostarcza wirówki dekantacyjne, które zostały poddane kapitalnemu lub bieżącemu remontowi, z gwarancją do stosowania w przemyśle olejarskim i tłuszczowym.
Olej odprowadzany z prasy zawiera znaczne ilości substancji stałych. Za pomocą wirówki dekantacyjnej duża część ciała stałego jest oddzielana odśrodkowo. Gorąca woda jest często dodawana do oleju, aby zoptymalizować separację substancji stałych. Powoduje to pęcznienie istniejących drobnych cząstek stałych, które można znacznie lepiej oddzielić.
Po przejściu tłuszczów surowych przez młynek i rurkę topiącą, są one rozdzielane za pomocą 3-fazowej wirówki dekantacyjnej na wodę klejową, tłuszcz i substancje stałe.
Technologia separacji odśrodkowej jest stosowana w zakładach utylizacyjnych do pozyskiwania tłuszczu zwierzęcego (dla przemysłu chemicznego i farmaceutycznego) i mączki mięsnej. Wirówki dekantacyjne wykonują zadanie wstępnej klaryfikacji wysterylizowanego tłuszczu lub oddzielenia podgrzanego tłuszczu do wody z klejem, ciał stałych i tłuszczu przed dalszym polerowaniem za pomocą separatora.
Żelatyna otrzymywana jest z kości, skóry i skórki wieprzowej przy zastosowaniu technologii oddzielania odśrodkowego. Wirówki dekantacyjne wykonują zadanie polegające na oddzieleniu pozostałości po ekstrakcji.
Po podgrzaniu i koagulacji mączkę z krwi można uzyskać ze świeżej krwi za pomocą wirówki dekantacyjnej, a następnego wysuszenia.
Ekstrakcja oleju rybnego i mączki rybnej może być realizowana za pomocą wirówek separacyjnych i dekantacyjnych. Po garze i prasie wirówki dekantacyjne przejmują zadanie klarowania wody z prasy lub, w przypadku zastosowania wirówek dekantacyjnych 3-fazowych, zadanie separacji typu ciecz-ciecz-ciało stałe. Oddzielone cząstki stałe są następnie suszone i przetwarzane na mączkę rybną. Olej rybny uzyskiwany jest z fazy ciekłej oleju za pomocą separatorów.
Po rozdrobnieniu i enzymatycznym rozpadzie następuje oddzielenie na fazę stałą (mączka rybna), tłuszczową (olej rybny) i wodną zawierającą białka za pomocą 3-fazowych wirówek dekantacyjnych. Dwie fazy ciekłe są następnie polerowane w separatorach.
Po rozdrobnieniu i enzymatycznym rozpadzie następuje oddzielenie na fazę stałą, tłuszczową i wodną zawierającą białka za pomocą 3-fazowych wirówek dekantacyjnych. Dwie fazy ciekłe są następnie polerowane w separatorach.
Podczas transestryfikacji olejów roślinnych do celów produkcji biodiesla dochodzi do różnych etapów separacji, które mogą być realizowane za pomocą technologii separacji odśrodkowej. Dekantery są używane do mycia tłuszczem, recyklingu wolnych kwasów tłuszczowych i mycia solą.